donderdag 25 augustus 2011

Eind augustus

De nazomerzon lacht over de wereld voor zover ik kan waarnemen. Mijn balkon is schraal aan bloemen, de lavendel is grijs en uitgebloeid en een enkele kleine paarse bloem bloeit op als tweede bloeisel in de hoge pot ernaast, verder niks als schraalte.


Maar ik zag wél twee vlinders opwaarts fladderen in vrolijke cadans; lichtgeel van kleur - of waren ze wit, roomwit misschien? Dat het alweer warm geworden is aan het einde van deze augustusmaand is niets bijzonder, Nederland heeft een grillig weerkarakter, altijd gehad.

Citroenvlindertje

Maar die zachtmoedige sfeer van deze ochtend, die diepe goedheid van moeder natuur blijft verwonderlijk, ik ervaar iets hoogverhevens, iets bovenaards, maar dat kan niet omdat alles van de aarde is, het gebeurt hier waar ik mijn voeten neerzet en gaan mag: op zo’n moment is het leven verrukkelijk en wil ik niets anders dan altijd blijven, altijd leven en doorgaan; ik weet dat het niet kan. De sterfelijkheid van een mens, van elk schepsel, is aanvaardbaar op het moment dat je je ongelukkig voelt, maar op zulke intense momenten van je helemaal levend voelen en in gerustheid opgetogen zijn, wil je blijven, altijd bestaan.


Ach, zo is de mens, en het leven is goed zoals het is. Vandaag ligt de dag voor ons open, mogen we ons gedragen weten door de lievigheid, al komt ze van de zon en niet (niet altijd) van de mensen. Als je ouder wordt, ga je tegen jezelf praten, heb ik gemerkt, en het voelt vaak nog goed ook, omdat je je antwoord zelf mag bepalen en met jezelf krijg je niet gauw strijd. Doe het maar gerust, en als je onverhoeds door buitenstaanders gehoord wordt, leg je het gewoon uit.


Och, de mens ploetert voort tot in lengte van dagen en zoekt onverkort het goede antwoord op de levensvragen; hij blijft verbaasd over de slechte dingen in de wereld en in het leven, over hoe mensen zich te grabbel kunnen gooien, het kwaad aanhangen en de vernietiging, waar komt het toch vandaan? Ik denk altijd dat iedereen toch kan nadenken en het beste, het betere wil bereiken, een leefbare en vredige wereld beoogt? Maar het is nooit anders geweest.


Bedrog en list en kwaadaardigheid hebben altijd bestaan, zullen ook niet wijken; maar wie de goedheid praktiseert en verder draagt, kan de wereld voor een groot deel redden, daar geloof ik heilig in. Je moet wel gelijkgestemde zielen zien te bereiken, je moet het samen doen, want de heilzaamheid van één persoon is niet collectief zaligmakend. Buiten is de sfeer nog altijd zomers, zacht en vriendelijk.

Mensen, je kunt je erbij aansluiten en er je ziel mee voeden. Het valt te proberen.


30 augustus 2008/25augustus 2011

1 opmerking:

  1. Ik geniet nog steeds van deze bloemlezing, zo intens waar en mooi om weer te lezen. Zeker op deze zonnige zaterdag, waar ik na een turbulente week weer wat rustigheid ervaar. Dank je wel menslief, voor deze herinnering.

    BeantwoordenVerwijderen